Psychedelica zijn niet verslavend
Een wetenschappelijk bron beschreef al in 2016 al dat psychedelica over het algemeen als fysiologisch veilig beschouwd kunnen worden beschouwd en niet leiden tot afhankelijkheid of verslaving.”. Niet lang geleden heeft ons eigen Trimbos instituut, het landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg een prachtige factsheet naar buiten gebracht. Ook zij concluderen dat klassieke psychedelica niet verslavend zijn.
Psychedelica en hoe de "War on Drugs" begon
Angst kan een slechte raadgever worden. Het zorgt ervoor dat je automatisch reageert en het vermogen om te relativeren verdwijnt snel. Zoals we dat vaak zien in de politiek ontstaat tunnelvisie en een onvermogen om fouten te erkennen. In Nixon’s War on Drugs werden psychedelische middelen in een negatief daglicht gesteld uit politieke motieven voor macht en controle. Hippies en vredelievende mensen hadden namelijk geen interesse in de oorlog waarin de VS verwikkelt zat. De gevaren van (psychedelische) middelen werden verdraaid, uitvergroot en gedemoniseerd om politieke eenheid te creëren.
Middelen die dopamine of vooral serotonine verhogen
Serotonerge middelen verhogen introspectie, geven een gevoel van veilig zijn en de wens om te verbinden neemt toe. Telkens het dopamine systeem activeren door een lijntje coke, gamen of door regelmatig alcohol verstoort de dopaminerge stofwisseling in de hersenen en verslavingsgedrag begint zich steeds meer in te graven. Afhankelijkheid van een middel zie je terug in frequentie, benodigde hoeveelheid en onthoudingsverschijnselen, wanneer er meer gestopt wordt.
- Vooral dopamine verhogend
- Cocaine
- Cafeine
- Speed
- Alcohol / GHB
- Gokken en Gamen
- Vooral serotonine verhogend
- LSD
- MDMA
- Mescaline
- Psilocybine
- Ayahuasca (DMT)
Geen paddo verslaving gezien
In Nederland zijn er geen klinieken voor MDMA-verslaving en je hebt waarschijnlijk ook nog nooit iemand horen zeggen: “Ik heb jarenlang geld gestolen van mijn ouders om mijn paddo-verslaving te bekostigen.” Wanneer er gevallen van verslaving zijn met psychedelica, of bijvoorbeeld bij sterfgevallen waarbij psychedelica betrokken zijn, is er meestal sprake van het gelijktijdig gebruik van een of meerdere dopamine-verhogende middelen zoals hierboven genoemd. Dit is geruststellend voor mensen die psychedelica willen proberen, omdat de angst die vaak door de buitenwereld wordt gecreëerd veel te groot is.
Angst loslaten
Vaak wordt deze angst niet alleen veroorzaakt door onjuiste informatie, maar ook doordat psychedelica ons uitdagen om los te laten. Dit is moeilijk voor het ego, dat krachtig is geweest in overleving en zich niet zomaar wil overgeven.
Het moment van overgave is het moment waarop overtuigingen zoals: “ik mag niet, ik kan niet, ik ben niet genoeg” afnemen en het gevoel van interne veiligheid weer toeneemt. Op dat moment schakelt het autonome zenuwstelsel weer naar de stand van “geen tijgers in de buurt” en neemt de verbinding met ons lichaam weer toe (embodiment: een verbinding tussen geest en lichaam).
Wanneer we ons verleden steeds meer verwerken en in staat zijn om sterk in het huidige moment te zijn, zal adrenaline en cortisol alleen aanwezig zijn wanneer we het echt nodig hebben. Het alarm dat constant aanstond, komt tot rust en er ontstaat een gezonde afwisseling tussen serotonine en dopamine.
Dopamine en serotonine aan de buitenkant onderscheiden
Hieronder zie je de eigenschappen van dopamine en serotonine en wat er gebeurt als je een tekort hebt. Testosteron versterkt de dopamine-neurotransmitter en oestrogenen versterken serotonine.
Je kunt bij jezelf een snelle evaluatie doen door te kijken welke eigenschappen je herkent. Een andere tip is om voorafgaand aan je psychedelische ervaring cijfers van 0 tot 5 toe te kennen aan elke eigenschap.
0 = ik herken dit niet, 5 = ik herken dit volledig en het komt vaak voor. Je zult merken dat de totaalscore in de linker kolom al snel hoger zal zijn en in de rechter kolom zal afnemen.
Met behulp van deze eenvoudige tool kun je al veel inzicht krijgen en kun je ons tijdens een vervolgconsult vertellen over je voortgang en de gebieden waarin je nog vastloopt.